PLL (Primary Lens Luxation)

Her hos ArcticMaple gentester vi alle våre hunder for PLL (med mindre vi har testet begge foreldrene, og dermed vet at de er fri for dette genet). Hvorfor gjør vi det? Svaret er enkelt!

PLL har en arvelig variant hvor genet for noen år siden ble identifisert, etter at gentestene kom, har oppdrettere kunne styre unna denne alvorlige sykdommen.  Sykdommen bryter ikke ut før hunden er 5-6 år gamle, dette gjør at det ikke er mulig ved øyenlysing å avdekke om hunden har denne sykdommen før hunden er godt voksen – og innen den tid er de fleste hunder allerede avlet på.

Sykdommen gjør kort og kort at linsen løsner og faller ut, dette er smertefullt for hunden og den blir blind.

Bildet av denne hunden er hentet fra et googlesøk på nettet.

Dersom begge foreldredyrene er friske, det vil si ikke utvikler sykdommen, så skulle man tro at avkommene også ble friske, men slik er det ikke.  I tegningen under, så er de grønne foreldredyr som er friske, de som har et gult og et grønt er bærere, men blir ikke syke selv, de som er helt gule er syke.  I eksempel 3 har vi to friske foreldredyr, men begge er bærere.  Noen barn blir da friske, noen bærere, men også noen syke.

Siden vi tester alle våre hunder, så vil vi bestandig i en kombinasjon ha en hund som er helt “grønn”. Vi styrer unna å bruke hunder vi vet er syke, eller som har avkom med sykdommen, men skulle vi mot formodning ha brukt en bærer, så vil vi likevel være sikker på å ikke få valper fra oss som blir syke selv av arvelig PLL.

NKK har også fokus på denne sykdommen. For de som er testet vil resultatet foreligge i NKKs database: Dogweb.  Her kan dere også lese litt fra NKK om denne sykdommen:

PLL Informasjon-om-linselux